Káva New York XXXX - zrno 1kg

Kód: KA8359
682 Kč 609 Kč bez DPH 682 Kč / 1 kg
Skladem

Tato exkluzivní směs výběrových Arabik 80% a exklusivní Robusty 20% byla v roce 2002 vyhlášena časopisem Gourmet Magazine nejlepší kávou na světě. Pětiprocentní podíl jedné z nejlepších a nejdražších káv světa, Jamaica Blue Mountain  doplňuje exkluzivní výběr nejlepších středoamerických káv.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tato exkluzivní směs výběrových Arabik 80% a exklusivní Robusty 20% byla v roce 2002 vyhlášena časopisem Gourmet Magazine nejlepší kávou na světě. Pětiprocentní podíl jedné z nejlepších a nejdražších káv světa, Jamaica Blue Mountain  doplňuje exkluzivní výběr nejlepších středoamerických káv.

Původní postup pražení dává kávě nezapomenutelnou chut připomínající čokoládové boby, jemnost, plnost a sílu. Přestože u nás tato značka není veřejnosti příliš známá jedná se vskutku o poklad mezi kávami. Doporučujeme všem kteří dávají přednost sladším druhům káv s vyváženým a sametovým dozvukem.

New York Miscela Extra je káva s nádherným aroma, plným charakterem a jemnou čokoládovou chutí, kterou zaručuje původní postup pražení. Velmi povzbuzující směs si vychutnají zejména ti, kteří dávají přednost sladším druhům kávy s vyváženým a sametovým dozvukem.

Odkud káva pochází

Tato výjimečná káva obsahuje zrnka pouze nejlepších vysokohorských odrůd kávy Arabika a podíl vysoce ceněné Arabiky Jamaica Blue Mountain. Aby se káva mohla nazývat Jamaica Blue Mountain,  musí vyrůstat ve výškách do 1 800 m v Portlandských osadách St. Andrew, St. Mary a St. Thomas, které se rozkládají na jižním konci ostrova Jamaica, na ploše 6 000 ha. Na kávových plantážích na velkých hřebenech Modrých hor (Blue Mountains) působí zejména malé holdingy s rozlohou kolem 4 ha, celkem zde lze nalézt okolo 25 000 drobných pěstitelů. Káva sklizená na těchto plantážích prochází přísnou kontrolou Jamaica Coffee Industry Board, který se snaží udržovat a zlepšovat kvalitu jamajské kávy. Produkce je ovšem v dnešní době extrémně nízká a většina produkce míří do Japonska, káva tedy zůstává vzácnou, exkluzivní a lahodnou delikatesou.

Arabika

Arabika je označení pro kávu vyrobenou z plodů kávovníku arabského, stálezeleného keře, dorůstajícího 5 až 8 metrů. Z hlediska produkce kávy je kávovník arabský nejvýznamnějším druhem, podílí se na celkové světové produkci až 70 %, zbytek připadá na kávovník statný. Původně pochází ze severovýchodní Afriky, dnes jsou největšími producenty kávy Arabika Brazílie, Kolumbie, Mexiko, dále také Indie nebo Indonésie.  Káva Arabika je káva vysoké kvality a přestože obsahuje méně kofeinu, nabízí širokou paletu chutí a vůní.

O výrobci

Příběh kávy New York začíná v roce 1930, kdy Ugo Incerpi, tehdejší majitel baru New York, zakoupil stroj na pražení kávy. Chtěl své vážené klientele v lázeňském městě Montecatini Terme nabídnout něco zvláštního. Káva byla tak výtečná, že se její pověst brzy rozšířila a jezdili ji ochutnávat milovníci kávy až z Florencie.  Vznikla tak káva New York s logem černošské ženy, držící hrst kávových zrn, jenž je s drobnými úpravami používáno až dodnes. V letech 1950 až 1960, syn zakladatele značky Oscar Onori, transformoval společnost z malé obchodní firmy na podnik s kvalitním zázemím a vlastní tovární výrobou ve měste Pistoia. Káva New York začala být v této době distribuována v kavárnách a barech po celém Toskánsku. Dnes je k dostání nejen v Toskánsku, ale i ve Francii, v Německu, Jižní Africe, Kanadě a Japonsku.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN

Vznik BM kávy lze přisuzovat rozhodnutí učiněnému Francouzským králem v 18 st.. Roku 1723 král Ludvík XV poslal 3 sazenice kávy do francouzské kolonie Martinic - jiný bohatý a úrodný ostrov vzdálený 1900 km JZ od Jamajky. O pět let později v roce 1728, sir Nicholas Lawes guvernér Jamajky, obdržel jako dárek od guvernéra Martinicu jednu sazenici kávy.

Tato jedna sazenice Arabiky přivedla na svět vyjímečnou kávu. Sazenice byla základem pro budoucí plantáže. Po devíti letech byla exportována první káva z Jamajky a dala tak vzniknout Jamajckému průmyslu s kávou.

Káva vyrůstá na úrodné, vulkanické půdě, s pravidelnými srážkami a především v ostrovním podnebí zahaleným mlhou a mraky, kryjící kávu před slunečním žárem. Všechny tyto faktory způsobují vznik vyjímečné kávy se sladkou vůní připomínající kvítí (znatelné především při přivonění k čerstvě praženým zrnům), bohatou chutí a plným tělem se střední kyselostí a kakovým koncem.

Aby se káva mohla nazývat Blue Mountain Jamaica (JBM) musí vyrůstat ve výškách do 1800 m v Portlandských osadách, St. Andrew, St. Mary a St. Thomas zahrnující oblast o rozloze 6000 ha. Kávové plantáže v horách Blue Mountain jsou charakteristické malými holdingy o rozloze do 4 ha ale jsou zde i firmy o rozloze až 70 ha. Nachází se zde okolo 25000 drobných pěstitelů.

Výsledkem je mnohými oceňována nejlepší káva na světě „šampaňské kávy“. Stejně jako francouzký Appellation D’Origine Contrôlée Champagne, organizace striktně kontrolující kde rostou hrozny pro šampaňské tak i oblast kde se pěstuje JBM je striktně kontrolována. Ve skutečnosti je oblast, kde se káva pěstuje, realtivně malá a exportní roční produkce činící mezi 1000-1350 t je ve srovnání se světovými standardy nepatrná, rovna např. 0,1% Kolumbijské roční produkce aneb 3 hodiny Kolumbijské produkce kávy.

Nedostatek a exkluzivitu kávy podtrhuje fakt, že káva JBM je ve skutečnosti jedinou kávou na světě balenou do dřevěných sudů oproti běžně používaným jutovým pytlům.

Zpět k historii kávy.

Jamajka se stala vedoucím a jedním z největších producentů kávy v letech 1800 a 1840 s produkcí dosahující 70000 t/rok. V roce 1838 bylo zrušeno otroctví a z toho důvodu bylo mnoho plantáží uzavřeno a vytvořilo tak prostor pro vznik mnoha malých soukromých plantáží bývalých otroků. V letech 1890 se kávový průmysl ocitl v chaosu a vláda učinila legislativní opatření „vyslání školených instruktorů do vymezených oblastí za účelem šíření umění pěstování a ošetřování“

Kontrola kvality byla výzvou pro následujících 50 let, s několika zlepšeními na začátku 40-tých let následované dvěmi událostmi. První v roce 1944 kdy se Jamajcká vláda rozhodla založit Central Clearing Coffee postup kdy všechna káva určená pro export musí být zkontrolována. Druhá bylo založení Jamaica Coffee industry Board (JCIB) v roce 1950, jenž je zplnomocněna k vyvíjet činnost za účelem zlepšení a udržení kvality a reputace Jamajcké kávy.

Důležitější než kdy jindy je skutečnost, že dnes každý sud kávy musí projít kotrolou JCIB (formálně pod kontrolou The Regulatory Division) kdy je všechna nepražená káva pečlivě zkontrolována před vlastním exportem.  Toto je časově náročná procedura, která může způsobit zpoždění  ale kvalita je prvořadá a přísně kontrolovaná zajišťující, že všechna káva JBM opouštějící ostrov je jen té nejvyšší kvality.
Mimoto, JCIB nastavuje přísná pravidla pro pěstování, sklízení, zpracování a prodej kávy aby zajistila, že každý šálek JBM kávy je a bude vždy v excelentní kvalitě.

Při dnešní extrémně nízké produkci nepražené kávy JBM a exportu  85-90% produkce kávy do Japonska, zůstává JBM exkluzivní, luxusní vzácnou  a  lahodnou delikatesou.

 

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
JK Avatar autora | 6.12.2023
výborná káva

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: