Vážení zákazníci, vlivem vánoční sezóny a vytíženosti přepravních společností se dodání zásilek může opozdit až o 2 pracovní dny. Děkujeme za pochopení

Recept pro podporu srdce: Pomazánka s tresčími jatýrky a rukolou

Vyzkoušejte náš nový recept na zdravou pomazánku recept s tresčími játry, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a pozitivně ovlivňují naše srdce, tepny, krevní tlak a procesy v našem těle. V kombinaci s rukolou doplníme vitamín K, který pomáhá chránit naše tepny a podporovat správnou srážlivost krve.

 

Kváskový žitný chléb s pomazánkou z tresčích jatýrek a rukolou

Ingredience na pomazánku:

Další ingredience

  • Kváskový žitný chléb: když kupujete žitný chléb, tak vždy zkontrolujte složení, kde chcete najít pouze pár ingrediencí jako je žitný kvas, žitnou mouku, sůl a případně kmín, pepř či jiné koření. 
  • Rukola

 

pomazanka03.jpg

Postup přípravy pomazánky:

Jarní cibulku nakrájíme na jemno a spolu se zbytkem ingrediencí utřeme do krému. Skladujeme ve skleničce v lednici.

Kváskový žitný chléb podáváme namazaný pomazánkou a posypaný rukolou.

Tresčí jatýrka jsou dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro tvorbu prostaglandinů, jde o látky podobné hormonům produkovaným v těle, které regulují dilataci cév, ovlivňují zánětlivé reakce a další procesy. Omega 3 mastné kyseliny ovlivňují metabolismus LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů, snižují riziko tvorby krevních sraženin a kornatění tepen. Dále pozitivně působí na vysoký krevní tlak, který bezprostředně ohrožuje naše srdce.

 

pomazanka02.jpg

Kváskový žitný chléb versus nekvašený chléb z pšeničné mouky:

  • Obsahuje méně lepku
  • Je bohatší na vlákninu a má nutričně zajímavější profil (obsahuje především vitamíny ze skupiny B a minerály jako zinek, fosfor, hořčík, vápník, selen a další)
  • Má lepší sytící schopnost a méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi
  • Obsahuje menší množství kyseliny fytové, která tvoří nerozpustné komplexy s minerálními látkami

 

poamazanka01.jpg

Rukola patří mezi hořčiny a stimuluje tvorbu trávicích šťáv, čímž zlepšuje celý průběh trávení. Je dobrým zdrojem vitamínu K, který pomáhá chránit naše tepny a podporovat správnou srážlivost krve. Obsahuje také dusičnany, u nichž bylo prokázáno, že snižují krevní tlak a arteriální tuhost.