Sierra

SIERRA Tequila je snadno k rozpoznání nejen díky své originální podobě láhve se sombrérem na uzávěru, ale i mimořádnou kvalitou za příznivou cenu. V současnosti je nejprodávanější tequilou na trhu v Evropě i v České republice.

Druhy tequily

  • Silver nebo Blanco - vodojasné tequily zrající jen krátkou dobu
  • Gold nebo Oro - vodojasná tequila dobarvená kulérem
  • Reposado - zrají v sudech z amerického bílého dubu nejméně 2 měsíce (Sierra zrála 3 měsíce)
  • Anejo - zrají v sudech nejméně 1 rok, zpravidla však tři i více let (SIERRA Antiguo zrála min. 2 roky ve starém dubovém sudu)
  • Tequilas Reservas - speciální tequila například v single barelu nebo tequila s chilli papričkami

Jak tequilu nejlépe pít?

Mexičané tequilu pijí čistou, neředěnou, pomalým usrkáváním, aby vychutnali její nezaměnitelnou chuť.

Rituál se solí a citronem je následující:

Na hřbet ruky mezi palec a ukazovák nasypeme sůl. Stejnou rukou vezmeme plátek citronu, slízneme sůl, jedním douškem vypijeme tequilu a rychle zajíme citronem. Zlatou tequilu doporučujeme pít se skořicí a pomerančem. Tequila se také hodně používá pro přípravu svěžích exotických míchaných nápojů. K nejznámějším patří Margarita.

Historie tequily

Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek.

Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena - indiánka Mayahuetl. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Indiáni té doby (1300 - 800 př. n. l.) používali k rituálním účelům nízkoalkoholický nápoj, zvaný pulque, avšak s destilací pulque začali až první dobyvatelé a misionáři. Tequila a mezcal patřily dlouhou dobu na roveň halucinogenním houbám, které byly užívány pro očištění a povznesení duše nebo pro zmírnění bolesti.

Indiáni dokázali agáve zpracovat beze zbytku. Z kořenů se vyrábělo mýdlo, koncový trn s vláknem na konci listu používaly Indiánky k šití, listy jako krytinu či jako potravu pro dobytek, usušenými lodyhami se topilo a ze středu agáve se vyráběly pulque (nízkoalkoholický nápoj) a tepache (nealkoholický nápoj).

Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.

První tequila byla exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika. V této době již existovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Roku 1893 získala tequila ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 na veletrhu v San Antoniu. Od této chvíle stoupá produkce a export tequily každým rokem. Dnes je tequila vyvážena do více jak 80 zemí na celém světě.

Žádné produkty od výrobce Sierra nebyly nalezeny....

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více zde