Šípková marmeláda se skořicí

Přinášíme vám tento nový podzimní recept, protože šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Naši šípkovou marmeládu můžeme mazat na pečivo nebo se dává do bílého jogurtu. V případě, že marmeládu děláme jako přídavek do jogurtů a nebo pro děti, je lepší ji udělat sladší. Šípková marmeláda je také nepostradatelným základem pro jednu z tradičních dobrot – šípkovou omáčku.

sipkova_marmelada_2.jpgIngredience

  • Natrhané šípky – množství dle počtu dělaných skleniček
  • Třtinový cukr v poměru 1:4 
  • Skořice pravá cejlonská množství dle chuti
  • Daily Cranberry Supreme – 1–2 čl na 1/2 kg šípků

Postup:

  • Celé šípky opláchneme a připravíme na tepelné zpracování. Každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky.
  • V dalším kroku šípky hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je zcela pokryla a vaříme patnáct až třicet minut. Šípky by měly trochu změknout, to určí dobu vaření. S vařením to ale pokud možno nepřežeňme. Příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce.
  • Změklé šípky nahrubo rozmixujeme i s vodou, doporučujeme použít ponorný mixér. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji, po propasírování by měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Tu zalijeme malým množstvím vody – jen tak, aby se kaše dala rozmíchat a necháme ji projít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě směs přivedeme k varu a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je hotový.
  • Nyní přidáme ke směsi cukr – množství záleží od vaší chuti, doporučujeme použít poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). V tuto chvíli přidáme také špetku skořice a Daily Cranberry Supreme.

 

sipkova_marmelada_3.jpg

Pozn: Po odstavení je možné udělat test, jestli marmeláda dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme jej na chvíli do lednice, jestli marmeláda neteče jako polévka, ale buď to stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny.

sipkova_marmelada_1.jpgV posledním kroku horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic, stejně čistá musí být i víčka, které naskládáme do hrnce vyloženého utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně patnáct minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout.